Private lease in cijfers 2021

Ondanks uitdagingen in de beschikbaarheid van nieuwe auto’s – wegens chiptekorten en productieachterstanden – groeide het private lease park in 2021 met 7,8% tot 231.000 auto’s. Ook verandert het park van samenstelling. Waar het enige jaren terug vooral om kleine stadsauto’s draaide, gaat het nu meer en meer om compacte gezinswagens. Deze zijn in toenemende mate voorzien van een stekker.

Het aantal private leaseauto's is in 2021 opnieuw gestegen. Waar de stand in 2016 nog op 64.000 private leaseauto's stond, stond de teller eind 2021 op 231.000 contracten. Inmiddels is 24% van het totale autoleasepark personenauto een private lease auto. 

Infographic groei private lease 2016-2021

Gemiddeld maandtarief en gemiddelde leeftijd private leaserijder omhoog
Het beeld dat private lease alleen goedkope en kleine auto's zijn, klopt niet meer. De gemiddelde aanschafwaarde van een private leaseauto is inmiddels € 30.074 en de gemiddelde leeftijd van een private leaserijder gaat omhoog naar 48,5 jaar. 

Infographic - leeftijd en aanschafwaarde.jpg


Private lease aanjager voor elektrisch rijden
Inmiddels heeft 1 op de 13 private leaseauto's een stekker. Dat kan een volledig elektrische auto zijn, een hybride of een plugin hybride. Ook binnen de Subisdieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) neemt het aandeel private lease toe. In 2021 was dit bijna 50%. In 2022 tot en met maart is het aandeel al gestegen naar 58,6%.

1 op de 13 private leaseauto's heeft een stekker

Uit onderzoek van RVO blijkt dat voor 73% van de private leaserijders het product private lease doorslaggevend was om elektrisch te gaan rijden.  

Renate Hemerik: “We zien dat auto’s steeds veiliger worden, over meer rijhulpsystemen beschikken en ook nog eens zuiniger of zelfs emissievrij worden. Dat vraag echter wel om forse investeringen. De gemiddelde aanschafprijs van nieuwe auto’s ligt op ruim 30.000 euro. Met private lease maakt de branche het ook voor particulieren mogelijk om te kiezen voor nieuwe, veilige en vooral schone automobiliteit.”

Bijna alle private leasecontracten onder Keurmerk Private Lease
Het Keurmerk Private Lease geeft de consument zekerheid. Naast het volledige product en de heldere voorwaarden, wordt de consument getoetst of de maandelijkse kosten financieel passen bij de inkomen en het bestedingspatroon. 

Meer informatie Keurmerk Private Lease
Het onafhankelijke Keurmerk Private Lease wordt breed gedragen door diverse consumentenorganisaties. Inmiddels zijn er al meer dan 80 deelnemers in het keurmerk en heeft 95% van de nieuw ingezette private leaseauto's een contract onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease.

Meer informatie over het keurmerk is te vinden op www.keurmerkprivatelease.nl.


Aanvullende artikelen