20-04-2020Verlengen 8 procent bijtelling in 2021 extra impuls economie

VNA pleit voor het verlengen van de 8% bijtelling. "Dit zou een extra impuls voor de economie zijn", geeft Renate Hemerik als reactie in de BNR Autoshow.

 

Belangenclubs in de autobranche zijn het niet eens over een mogelijke aanpassing van de bijtelling voor elektrische auto's vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van De Nationale Autoshow langs diverse partijen.

De bijtelling voor volledig elektrische auto's bedraagt op dit moment 8 procent en dat wordt volgend jaar verhoogd naar 12 procent. Onder meer de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) pleit vanwege de coronacrisis voor het uitstellen van de verhoging. "Er zijn heel veel elektrische auto's besteld, maar we vrezen dat een deel volgend jaar pas wordt afgeleverd", zegt VNA-voorzitter Renate Hemerik tegen BNR. Volgens haar geeft het verlengen van de 8 procent bijtelling naar 2021 een extra impuls aan de economie. "Het lijkt net alsof je dit allemaal doet om de zakelijke automobilist te bevoordelen, maar dat is niet zo. Het is echt een economisch en een milieutechnisch belang dat hier gediend wordt", zegt Hemerik.

Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders (VER) sluit zich daarbij aan. "Dit gaat niet over meer of minder stimuleren, maar over een hele sector en een ecosysteem van elektrisch rijden dat je op de been wilt houden. Dat heeft af en toe een zetje en een helpende hand nodig van de overheid", zegt Van Biezen. Hij vreest dat de zakelijke markt voor elektrische auto's anders zal instorten volgend jaar.

Lees hier het hele artikel.

Luister hier het interview.

 

Reacties uit de pers: 

Automobiel Management

Agenda

Geen bijeenkomsten gevonden.

Direct naar