26-02-2018Populariteit autoleasing neemt verder toe

Private lease belangrijke aanjager van groeicijfers 

Het gaat goed met de Nederlandse autoleasebranche.

Private lease belangrijke aanjager van groeicijfers 

Het gaat goed met de Nederlandse autoleasebranche. Ook over 2017 kan de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) positieve groeicijfers laten zien. Het totale aantal leaseauto’s in Nederland staat nu op 860.000 auto’s. Dat is een stijging van 9,3 procent ten opzichte van 2016.

 

Groei autoleasemarkt zet door
Net als vorig jaar is het aantal leaseauto’s flink gegroeid. Op basis van voorlopige cijfers van de VNA wordt geschat dat de jaargroei voor 60 procent is toe te schrijven aan private lease, voor 27 procent aan zakelijk geleaste personenauto’s en voor 13 procent aan bestelauto’s. Dat is een lichte, trendmatige groei voor zakelijke personenauto’s en bestelauto’s en een stevige groei voor private lease.

Razendsnelle doorbraak private lease
De sterke groei van private lease overtreft alle verwachtingen. Eind 2016 stond de teller op 64.000 leasecontracten en per eind 2017 wordt het aantal op 103.000 geschat. Dat is een groei van ruim zestig procent in één jaar. De magische grens van 100.000 private leasecontracten werd daarmee veel eerder behaald dan voorspeld. De meeste private leaserijders komen uit de leeftijdsgroep 26-55 jaar. Opvallend is dat het aandeel van de groep 56+ toeneemt. Daarnaast is een voorzichtige ontwikkeling te zien van kleinere auto’s naar auto’s in het midden- en duurdere segment. Renate Hemerik, directeur VNA, over de populariteit van private lease: “De consument wil zorgeloze mobiliteit en krijgt dat met private lease.”  

 Kansen voor elektrisch rijden
Op dit moment kiest de private leaserijder meestal voor een benzineauto. Een elektrische auto is op dit moment in verhouding nog fors duurder dan een vergelijkbaar model op benzine. Ons kabinet heeft een grote ambitie om de CO2-uitstoot te verlagen. De VNA dringt er dan ook bij de overheid op aan om elektrisch rijden te stimuleren met belastingen waar ook de consument iets aan heeft. Een schone, elektrische auto moet ook voor private leaserijders bereikbaar worden. Dat is goed voor het milieu en helpt het kabinet met de enorme uitdaging op het gebied van klimaat.

Gezonde toekomst
De VNA ziet een gezonde toekomst voor de sector. Hemerik: “We hebben als autoleasebranche een uitermate goede uitgangspositie om een belangrijke rol te spelen bij de invulling van toekomstige mobiliteit. Deze cijfers bieden perspectief voor een toekomst waarbij we toegaan naar gebruik van mobiliteit in plaats van het bezit van een auto. De leasesector heeft de kennis in huis om als mobiliteitsprovider rond de reis op te treden.”

Het gezamenlijk marktaandeel van de bij de VNA aangesloten leasemaatschappijen is naar schatting 91 procent. Het rapport ‘Autoleasemarkt in cijfers 2017’, met een diepgaande analyse van het leasewagenpark, wordt eind maart verwacht.

Luister ook het BNR-radiofragment uit de ‘Nationale Auto Show’ terug waarin Renate Hemerik haar visie geeft op de ontwikkelingen in de autoleasemarkt.

Lees hier meer artikelen vanuit de media:
Nu.nl
BNR Nieuws Radio
Automotive Management
NOS
Baaz
Accountancy Vanmorgen
De Telegraaf
Aftersales Magazine
Eufin
Accountant.nl
The Financial Journal
Financieel Dagblad
Autoweek
Sprout
Automobielmanagement
Fleet Mobility
Autoblog.nl
Schade magazine
Autoleasewereld

Agenda

Geen bijeenkomsten gevonden.

Direct naar