ADAS campagne veilig gebruik rijhulpsystemen van start

ADAS campagne veilig gebruik rijhulpsystemen van start

Gepubliceerd op 19 april 2022
verkeersveiligheid

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Rijhulpsystemen maken autorijden makkelijker. Ik vind dat deze systemen verstandig moeten worden gebruikt, want in dat geval kunnen ze ook een bijdrage leveren aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming. Met de campagne die nu wordt gelanceerd, laten we zien hoe rijhulpsystemen optimaal kunnen worden gebruikt, op een veilige manier.”

Steeds meer hulp onderweg

Steeds meer hulp onderweg
Rijhulpsystemen zitten in meer voertuigen dan vaak wordt aangenomen: ten opzichte van 2018 is het aantal auto’s met hulpsystemen met 59% gestegen. Omdat ze steeds vaker voorkomen, is het belangrijk dat bestuurders goed weten wat de rijhulpsystemen wel en niet doen. De campagne richt zich naast autobezitters ook op (potentiële) autokopers en leaserijders.

Naast de campagne is ook de website www.komveiligthuis.nl/slim live gegaan. Op deze website staan diverse tips over veilig gebruik, maar mensen kunnen het hier ook aangeven als hun rijhulpsysteem anders werkt dan verwacht. Daarnaast zullen diverse communicatie uitingen te zien zijn om mensen veilig op weg te helpen. Zoals de video 'Slim!'

VNA onderdeel van de ADAS Alliantie

VNA maakt samen met 62 andere maatschappelijke organisaties, koepels, marktpartijen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deel uit van de ADAS Alliantie, die het belang uitdragen om rijhulpsystemen veilig te gebruiken.

Renate Hemerik, voorzitter VNA

Het verkeer is van ons allemaal, we zijn allemaal deelnemer en daarmee voelen wij als branche ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zoeken naar oplossingen om Nederland verkeersveiliger te maken. Dat is ook de reden dat wij een actieve rol hebben opgepakt binnen de ADAS Alliantie. Het is een goede en veilige zaak dat er steeds meer rijhulpsystemen op nieuwe auto’s komen, maar voorlichting over de werking is voor goed gebruik essentieel!”