KERNGEBIED Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid

Samen rijden we veilig: onze inzet voor verkeersveiligheid

Met circa 1,3 miljoen leasevoertuigen op onze wegen vertegenwoordigt de autoleasesector een belangrijk deel van het wegverkeer in Nederland.

Als leverancier van een breed scala aan mobiliteitsoplossingen voor het bedrijfsleven en particulieren leveren autoleasemaatschappijen een grote maatschappelijke en economische bijdrage.

Feiten & cijfers

Het aantal verkeersdoden daalde in 2023 ten opzichte van 2022. Desondanks is er op de lange termijn, ten opzichte van de periode 2010-21, nog altijd een toename. Ook het aantal ernstig verkeersgewonden laat volgens SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) een stijgende trend zien.

Feiten en cijfers
Schade

Renate Hemerik, voorzitter VNA

De toename van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland is zorgwekkend. Als vertegenwoordiger van bijna 1,3 miljoen leasevoertuigen op de weg voelen wij ons medeverantwoordelijk voor het vergroten van de kennis en het juiste gebruik van ADAS in leasevoertuigen.” 

Veelgestelde vragen over verkeersveiligheid

Hoe zet de VNA zich in voor het verbeteren van verkeersveiligheid?

De enorme stijging van het aantal verkeersslachtoffers vraagt om ingrijpen. Verkeersveiligheid verdient blijvend een hoge prioriteit. Breed in de maatschappij, binnen de leasesector, bij werkgevers en werknemers. Als autoleasebranche, met circa 1,3 miljoen voertuigen op de Nederlandse wegen, kunnen wij een bijdrage leveren aan het voorkomen van ongevallen door afleiding, in de auto én op de fiets. Enerzijds door bijvoorbeeld discussies op gang te brengen over gedragsregels op weg naar een noodzakelijk nieuwe sociale norm. Anderzijds door het bevorderen van het juiste gebruik van rijhulpsystemen in auto’s. Dit doen onze leden ook door in gesprek te blijven met onze klanten. Als partner steunt de VNA de aanbevelingen van de Verkeersveiligheidscoalitie.

Welke rol spelen geavanceerde veiligheidssystemen in leasevoertuigen voor verkeersveiligheid?

Geavanceerde veiligheidssystemen, ook wel bekend als ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kunnen een cruciale rol spelen in het verminderen van ongevallen en het verbeteren van de algemene verkeersveiligheid. Denk daarbij aan systemen zoals dodehoekdetectie, rijstrookassistentie, adaptieve cruise control en een automatische noodremsysteem. De VNA moedigt leasemaatschappijen en haar klanten aan om gerichte keuzes te maken die de verkeersveiligheid verhogen, om zo voertuigbestuurders en fietsers te helpen veiliger de weg op te gaan.

Bij welke initiatieven ter verbetering van de verkeersveiligheid is de VNA betrokken?

De VNA maakt onder meer deel uit van de Verkeersveiligheidscoalitie, een samenwerkingsverband van enkele tientallen maatschappelijke organisaties, private partijen en kennisinstellingen die zich inzetten voor betere verkeersveiligheid. Het doel van de Verkeersveiligheidscoalitie is nul verkeersslachtoffers in 2050. Daarnaast is de VNA ook deelgenoot van de ADAS Alliantie, een samenwerking van meer dan 60 partijen die zich gezamenlijk inzetten om veilig gebruik van ADAS te stimuleren. De kerngroep, met daarin de VNA, ANWB, RDW, BOVAG, RAI Vereniging, Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Infrastructuur van Waterstaat, komt frequent bijeen.