auto aan laadpaal

Advisering elektrisch rijden kan beter

Gepubliceerd op 01 maart 2021
duurzame mobiliteit

De kwaliteit van de adviezen van autoverkopers aan potentiële kopers van een elektrische auto wisselt sterk. Een derde van het verkoop advies is goed tot uitmuntend. Een derde van advisering is nog onder de maat. Dit blijkt uit het mysteryshop onderzoek dat de Vereniging Elektrische Rijders (VER) heeft uitgevoerd onder 144 auto- en leasebedrijven. Merkdealers scoren in hun EV advisering gemiddeld duidelijk beter dan verkopers van universele autobedrijven en leasemaatschappijen.

Met name de kennis en advisering bij autobedrijven over batterij en laadinfrastructuur is onder de maat. Daarentegen is de advisering op hoofdlijnen over elektrisch rijden steeds meer op orde. Vergeleken met eerder buitenlands onderzoek lijkt hier in Nederland een grote stap gezet. Met de uitkomsten van dit mystery onderzoek is VER in gesprek met de autobranche om samen de advisering over Elektrische Voertuigen (EV) verder te verbeteren.

1 op de 4 nieuwe leaseauto’s is voorzien van stekker

Renate Hemerik, voorzitter VNA, reageert op het VER mysterie onderzoek: “De autoleasebranche doet veel als het gaat om de adoptie van elektrisch rijden. Het afgelopen jaar was ruim 1 op iedere 4 nieuwe leaseauto’s voorzien van een stekker. Desondanks moeten we op bepaalde vlakken nog stappen maken, zoals dit onderzoek laat zien. De behoefte aan specifiek advies omtrent elektrisch rijden en alles wat daar bij komt kijken, neemt in rap tempo toe. Aan onze leden de taak om medewerkers te voorzien van de juiste kennis in de volle breedte. Dat is een complexe uitdaging. Zeker voor leasemaatschappijen, die bijvoorbeeld ook nog eens met veel verschillende merken en modellen werken.

De VNA is met de leden een initiatief gestart om te inventariseren wat we collectief moeten doen en waar we nog informatie en kennis missen. Dit onderzoek van VER sluit hier op aan en bevestigt dat het binnen onze branche een hoge en wellicht een hogere prioriteit moeten krijgen. Want een goed advies, leidt tot een goede keuze om elektrisch te kunnen rijden met de juiste auto én de juiste laadmogelijkheden. We nemen het geluid van de VER op dit vlak dan ook zeker mee. Uiteindelijk willen we zorgen dat niet slechts de helft van de vragen goed kan worden beantwoord, maar 100%!”