RVO Kostenvoordeel

RVO: Kostenvoordeel belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden

Gepubliceerd op 08 maart 2022
private lease duurzame mobiliteit

Elektrisch rijden wordt steeds normaler onder Nederlanders. Deze autorijders zijn kostenbewust en kopen vaker een gebruikte elektrische auto. Ook kiezen ze vaker voor privélease. Dit omdat het financieel aantrekkelijker is dan de aanschaf van een auto. Een elektrische auto (EV) wordt steeds meer gewoon een auto die lekker rijdt.

Deze resultaten kwamen naar voren uit een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Vereniging Elektrische Rijder (VER) naar de ervaringen van automobilisten die nu al elektrisch rijden. Wat stimuleert hun keuze, zijn ze tevreden met elektrisch rijden en welke belemmeringen ervaren ze? Voor het onderzoek werden 2400 respondenten bevraagd.

Private lease en tweedehands

Ongeveer de helft van bevraagden is een zakelijke rijder. De rest gebruikt de elektrische auto privé. Voor deze groep is de mogelijkheid tot privélease belangrijk. 73% van de privélease-rijders geeft aan dat deze mogelijkheid hen over de streep trok om elektrisch te gaan rijden. Van de EV-rijders die in 2021 elektrisch gingen rijden, deed 28% dat in een tweedehands auto, terwijl dat in 2019 nog 16% was.

Financiële prikkel is belangrijk


Financieel voordeel is een belangrijke stimulans voor particuliere en zakelijke rijders. Voor particulieren is vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting een belangrijke prikkel om voor een elektrische auto te kiezen en elektrisch te blijven rijden. Van de huidige rijders vroeg 53% subsidie aan sinds de openstelling van de Stimuleringsregeling elektrische personenauto particulieren (SEPP).

Ook voor zakelijke EV-rijders zijn financiële redenen belangrijk. Zij geven aan dat de verlaagde bijtelling voor hen een belangrijke voorwaarde is. Daarnaast geeft een derde van de leaserijders aan bij de huidige bijtelling (verhoogd naar 16%) niet opnieuw te kiezen voor een elektrische auto.

Investeren in overstap elektrisch


Verder blijkt uit het onderzoek dat autobezitters bereid zijn te investeren in de overstap van een brandstofauto naar een elektrische. 72% stapte over van een tweedehands brandstofauto naar een nieuwe elektrische, zowel via private lease als via aankoop van een nieuw voertuig.

Renate Hemerik, voorzitter VNA

“Het onderzoek bevestigt wat wij ook in de branche zien. Een steeds grotere groep consumenten maakt de overstap naar EV. Private lease maakt deze stap, samen met de aanschafsubsidie (SEPP), laagdrempeliger en neemt risico’s voor consumenten weg.
Maar de transitie naar zero emissie is nog maar net begonnen en is zeker nog geen gelopen race. Het blijkt dat de gemiddelde consument sneller afhaakt als de bijtelling omhoog gaat of als er knelpunten zijn rond laden en laadinfra. De versnelde afbouw van stimuleringsmaatregelen leidt dus niet alleen tot minder snelle ingroei van nieuwe EV-rijders, maar ook tot mogelijk afhakende EV-rijders die bij een volgende auto weer voor benzine kiezen. En daarmee komen we juist verder af te staan van de duurzame mobiliteitsdoelen.”

Nationaal EV en Berijdersonderzoek 2021 Download