autosleutel met rekenmachine
Gepubliceerd op 29 maart 2022
private lease

Vandaag wordt er in de media aandacht besteed aan de gewijzigde registratie van private lease bij BKR per 1 april 2022. Nieuwe private leaseovereenkomsten worden vanaf dat moment op basis van 100% van de leaseverplichting geregistreerd. In de berichtgeving wordt eenzijdig en onvolledig gecommuniceerd over deze wijziging en de gevolgen daarvan. De VNA is boos dat de consument hierdoor op het verkeerde been wordt gezet.

Renate Hemerik, voorzitter van de VNA reageert:

“Dat het aangaan van een financiële verplichting gevolgen heeft voor de hoogte van volgende verplichtingen, dus ook hypotheken, is logisch. Je kunt je euro tenslotte maar één keer uitgeven. Dat geldt voor alle vormen van consumentenfinanciering, zoals voor een nieuwe keuken, verbouwing en financiering van een auto. Vereniging Eigen Huis belicht de zaak dus nogal eenzijdig en ‘framet’ private lease als een groot obstakel voor de hoogte van een (maximale) hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers rekenen echter al langer met 100%, dit betekent voor veel consumenten dus niks nieuws. Wel veroorzaakt deze stellingname ruis en zet het private leaseproduct onterecht in een kwaad daglicht.”

Achterstanden in private lease laag, consumenten beschermd

Private lease is erg populair en geeft consumenten toegang tot nieuwe, schone en veilige auto’s. Met de opkomst van private lease heeft de autoleasesector haar verantwoordelijkheid genomen om consumenten te beschermen tegen te hoge financiële verplichtingen. Dit is vormgegeven in de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease.

Hemerik vervolgt:

“Het keurmerk staat voor financiële bescherming van consumenten en toetst daarom altijd de financiële draagkracht voor het afsluiten van een contract, inclusief een BKR-registratie. Het aantal betalingsachterstanden is mede daardoor bij private lease heel laag, zeker in vergelijking tot andere financiële producten. Het zou daarom goed zijn als toetsing en registratie van financiële verplichtingen boven een bepaald bedrag de norm in Nederland wordt, ook voor andere productgroepen.”

Update 29 maart 2022 BNR Nieuwsradio

Vanaf 1.25 gaat het over Private Lease en vanaf 3.00 is Renate Hemerik aan het woord.