VNA Leveringsproblemen Aangekaart In Den Haag

VNA: leveringsproblemen aangekaart in Den Haag

Gepubliceerd op 22 november 2021
fiscaliteiten duurzame mobiliteit

Door het chiptekort zullen veel auto's niet dit jaar, maar pas volgend jaar worden geleverd. Dat betekent bij elektrische auto's dat berijders een hogere bijtelling gaan betalen.

Oplopende levertijden

De levertijd kan in deze tijd oplopen tot wel 18 maanden. Volgens VZR (Vereniging Zakelijke Rijders) betekent dit dat het slechts in enkele gevallen nog mogelijk is om te profiteren van de EV-bijtelling voor dit jaar.

Renate Hemerik, voorzitter VNA

"De VNA herkent het probleem. Wij hebben het inmiddels aangekaart in Den Haag. We zien dat door de latere levering veel leaserijders die dit jaar hebben besteld, toch een bijtelling van 16 procent voor hun kiezen krijgen, met een lagere cap. De verschillen met de bijtelling op een brandstofauto zijn in sommige gevallen dermate klein dat de kans groot is dat veel mensen die nu nog moeten beslissen, voor een brandstofauto kiezen. Van 12 naar 16 procent is echt een kritiek omslagpunt."

De VNA is op verzoek van de overheid nu bezig de omvang van het probleem in kaart te brengen. "Op basis daarvan hopen we dat we met de overheid tot een oplossing kunnen komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een overgangsregeling. Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat dat er weer méér elektrische kilometers worden gereden, in plaats van minder."