Private lease in cijfers 2022

Private lease was de afgelopen jaren een belangrijke drijvende kracht achter de groei van de leasebranche. In negen jaar tijd steeg het park naar 239.000 klanten. Inmiddels vlakt de groei af.

Het totaal aantal klanten blijft groeien, maar de nieuwe aanwas (dat wil zeggen: bestaande klanten met een hernieuwd contract en echt nieuwe klanten) loopt sinds 2021 terug. Daarbij komt dat bepaalde marktomstandigheden in 2022 ongunstig waren. Productieproblemen in de auto-industrie leidden tot een tekort aan nieuwe auto’s en oplopende aanschafprijzen. 

Er wordt wel vaker gekozen voor een iets hoger segment auto en/of elektrificatie. Inmiddels zijn private leaseauto's in toenemende mate voorzien van een stekker, inmiddels ligt het aantal op 1 op de 10. Vorig jaar was dit nog 1 op 13.

Het aantal private leaseauto's is in 2022 opnieuw gestegen. Waar de stand in 2016 nog op 64.000 private leaseauto's stond, stond de teller eind 2021 op 231.000 contracten. Inmiddels is 24% van het totale autoleasepark personenauto een private lease auto. 

Private lease - groei.jpg

Gemiddeld maandtarief en gemiddelde leeftijd private leaserijder omhoog
Het beeld dat private lease alleen goedkope en kleine auto's zijn, klopt niet meer. De gemiddelde aanschafwaarde van een private leaseauto is inmiddels € 33.3362 en de gemiddelde leeftijd van een private leaserijder gaat omhoog naar 49,4 jaar. 

Private lease aanjager voor elektrisch rijden
Inmiddels heeft 1 op de 10 private leaseauto's een stekker. Dat kan een volledig elektrische auto zijn, een hybride of een plugin hybride. Ook binnen de Subisdieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) blijft het aandeel private lease hoog: 58,6%.

1 op de 10 private leaseauto's heeft een stekker

Uit onderzoek van RVO blijkt dat voor 73% van de private leaserijders het product private lease doorslaggevend was om elektrisch te gaan rijden.  

Renate Hemerik: “We zien dat auto’s steeds veiliger worden, over meer rijhulpsystemen beschikken en ook nog eens zuiniger of zelfs emissievrij worden. Dat vraag echter wel om forse investeringen. De gemiddelde aanschafprijs van nieuwe auto’s ligt op ruim 33.000 euro. Vorig jaar was dit nog 30.000 euro. Met private lease maakt de branche het ook voor particulieren mogelijk om te kiezen voor nieuwe, veilige en vooral schone automobiliteit.”

Bijna alle private leasecontracten onder Keurmerk Private Lease
Het Keurmerk Private Lease geeft de consument zekerheid. Naast het volledige product en de heldere voorwaarden, wordt de consument getoetst of de maandelijkse kosten financieel passen bij de inkomen en het bestedingspatroon. 

Meer informatie Keurmerk Private Lease
Het onafhankelijke Keurmerk Private Lease wordt breed gedragen door diverse consumentenorganisaties. Inmiddels zijn er al meer dan 80 deelnemers in het keurmerk en heeft 95% van de nieuw ingezette private leaseauto's een contract onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease.

Meer informatie over het keurmerk is te vinden op www.keurmerkprivatelease.nl.


Aanvullende artikelen