Feiten en cijfers

Feiten & cijfers

Check de actuele feiten en cijfers over de autoleasebranche

Nederland heeft een sterk ontwikkelde en innovatieve leasesector, verenigd binnen de VNA, die een belangrijke rol speelt op weg naar duurzame en betaalbare mobiliteit voor iedereen.

Bekijk hier de belangrijkste feiten en cijfers van alle afzonderlijke leasesegmenten in Nederland. 

Feiten & cijfers

Autoleasemarkt in cijfers

Het Nederlandse autoleasepark is in 2023 met 6,2% gegroeid. Mede dankzij de sterke vraag naar zakelijk mobiliteit kwamen er 78.100 leasevoertuigen bij. Daarmee telde het autoleasepark eind 2023 in totaal 1.334.100 personenauto’s en bestelwagens. 

Autoleasemarkt in cijfers
KERNGEBIED Leasepropositie
KERNGEBIED Duurzame Mobiliteit Def
Duurzame mobiliteit in cijfers 

De autoleasesector speelt een cruciale rol in de verduurzaming van het wegverkeer. De Nederlandse autoleasemaatschappijen, verenigd binnen de VNA, registreren meer elektrisch aangedreven personenauto’s en bedrijfswagens dan de rest van de automarkt. 

Duurzame mobiliteit in cijfers
Private lease in cijfers 

In 2023 werden 37.581 nieuwe personenauto’s geregistreerd als private leaseauto. Daarmee is het totale private leaseautopark opnieuw gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, goed voor 18,3% van alle leaseauto’s op de Nederlandse wegen. 

Private lease in cijfers
KERNGEBIED Private Lease
KERNGEBIED Bestelwagenlease
Bestelwagenlease in cijfers 

In 2023 werden in totaal 26.861 nieuwe bestelwagens geregistreerd door de Nederlandse autoleasemaatschappijen. Dat is een toename van 19,2% ten opzichte van 2022, terwijl het aandeel van volledig elektrische bestelwagens in de leasemarkt groeide tot 17% (8,9% in 2022). 

Bestelwagenlease in cijfers
Fietslease in cijfers

Mede door die stijging van de aanschafprijzen is het leasen van fietsen populairder geworden. Lease stelt daarmee meer mensen in staat te profiteren van de voordelen van e-bikes. Zo is een belangrijke rol weggelegd voor de e-bike voor woon-werkverkeer, als alternatief voor de auto voor korte tot middellange afstanden. Fietsen behoort daarnaast tot de duurzaamste vormen van mobiliteit en draagt bij aan een gezonde levensstijl.  

Fietslease in cijfers
KERNGEBIED Fietslease