Duurzame mobiliteit in cijfers

Duurzame mobiliteit in cijfers

2023

De autoleasesector speelt een cruciale rol in de verduurzaming van het wegverkeer. De Nederlandse autoleasemaatschappijen, verenigd binnen de VNA, registreren meer elektrisch aangedreven personenauto’s en bedrijfswagens dan de rest van de automarkt. 

Bijna 1 op 4 leasevoertuigen is een EV

Er rijden in Nederland zo’n half miljoen elektrische voertuigen (personenauto’s en bestelwagens). Daarvan is de helft geregistreerd als leaseauto. Leasemaatschappijen hebben veel geïnvesteerd in elektrisch rijden. Van het totale leasepark is nu ongeveer een kwart volledig elektrisch. Lease is daarmee een aanjager voor elektrificatie van het totale Nederlandse wagenpark. Dat is nodig want van alle personenauto’s in Nederland was eind 2023 nog geen 5% elektrisch. 

1 op 3 nieuwe leasevoertuigen is elektrisch

Hoge aanschafprijzen en onzekerheid over nieuwe technologie maken de overstap naar elektrisch rijden niet makkelijk. Lease helpt door investeringen en risico’s op zich te nemen. Zo blijkt uit onderzoek op initiatief van VER (Vereniging Elektrische Rijders) en RVO dat driekwart van de private lease rijders met een EV elektrisch rijdt vanwege de mogelijkheid van private lease.  

Feiten & cijfers

Ruim 70.000 leasefietsen

Naast het verhogen van uitstootvrije kilometers helpen leasemaatschappijen ook om autokilometers te voorkomen. Veel VNA leden bieden daarvoor fietslease aan. Het leasefietsenpark is in enkele jaren gegroeid van een paar duizend naar ruim 70.000 fietsen.  

Jos van den Broek, Beleidsmanager

“Wij maken ons als autoleasesector zorgen over de verdere ingroei van EV’s. Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt. Er wordt onvoldoende vormgegeven en gestimuleerd. Onze leden geven aan dat zeker niet vanzelfsprekend is dat zakelijke leaserijders elektrisch gaan of blijven rijden"

Elektrisch laden
Laatste ontwikkelingen elektrificatie - zorgen over komende jaren

Ondanks mooie cijfers in de afgelopen jaren maakt de VNA zich zorgen over de groei van EV’s. Fiscale stimuli en subsidies vervallen de komende jaren. Het wordt voor EV’s lastiger om op kosten te concurreren.  

Lees verder