Occasion lease

Occasion lease

Leasen van een tweedehands auto

Nederland heeft een sterk ontwikkelde occasionmarkt. Ruim 80% van alle voertuigen op de weg is als occasion aangeschaft.
Mede door de stijgende nieuwprijzen, waardoor nieuwe voertuigen voor steeds minder mensen bereikbaar zijn, spelen occasions een groeiende rol in de leasesector.
Occasion lease is een kosteneffectieve en duurzame vorm van leasing voor zowel zakelijke als particuliere klanten. 

Feiten & cijfers

In 2023 is het Nederlandse autoleasepark met 6,2% gegroeid. Per saldo kwamen er 78.100 voertuigen bij, waardoor het park nu 1,334 miljoen voertuigen (personenauto’s en bestelwagens) telt. Vooral het aantal zakelijke leaseauto’s en bestelwagens nam sterk toe.  

Meer feiten & cijfers
Occasion Lease
Gert Duits, Beleidsmanager

“Occasion lease biedt flexibele en kosteneffectieve oplossingen voor uiteenlopende mobiliteitsbehoeften voor zowel consumenten als bedrijven. Bovendien is occasion lease een belangrijk middel om de doorstroming van jong gebruikte EV's richting particulieren te bevorderen en de export van gesubsidieerde EV’s terug te dringen. Dat is van belang om de vergroening van het Nederlandse wagenpark te versnellen en duurzame mobiliteit betaalbaar te houden.” 

Veelgestelde vragen over occasion lease

Welke zakelijke vormen van occasion lease zijn er?

Voor zakelijke klanten is occasion lease mogelijk op basis van operationele lease en financiële lease. Daarnaast is occasion lease bij uitstek geschikt om voor een kortere periode een auto te leasen tegen flexibele voorwaarden, zonder levertijd. Daarom is shortlease een veelvoorkomende leasevorm bij occasion lease. 

Is occasion lease ook mogelijk voor particulieren?

Ja, occasion lease is ook mogelijk voor particulieren. Het gaat dan om private occasion lease. Dit is voor veel consumenten een mogelijkheid om zonder grote investering toch in een moderne, kwalitatief hoogwaardige auto te rijden. Vooral elektrische auto’s zijn daarbij interessant dankzij de overheidssubsidie (SEPP). De auto moet dan wel voldoen aan de voorwaarden.

Hoe lang kan een occasion geleaset worden?

De duur van een leasecontract bij occasion lease verschilt per aanbieder. In de meeste gevallen zijn contracten variërend van 12 tot 72 maanden mogelijk.  Er zijn ook aanbieders van occasion lease via shortlease. Deze leasevorm, die voornamelijk wordt toegepast in de zakelijke leasemarkt vanwege de snelle inzetbaarheid van voertuigen zonder groot financieel risico. Occasion lease via shortlease is bij uitstek geschikt voor een bepaalde overbruggingsperiode, bijvoorbeeld als een nieuwe leaseauto door de lange levertijd nog even op zich laat wachten. 

Hoe weet je dat een occasion leasevoertuig betrouwbaar is?

Als branchevereniging voor Nederlandse autoleasemaatschappijen zet de VNA zich in voor transparante en eerlijke leasecontracten, waarbij klanttevredenheid en duurzaamheid voorop staan. Leden van de VNA selecteren hun occasions zorgvuldig en zorgen ervoor dat de modellen grondig worden geïnspecteerd voordat ze worden aangeboden. De voertuigen zijn voorzien van een volledige onderhoudsgeschiedenis en voldoen aan strikte kwaliteitseisen. Tevens is de VNA initiatiefnemer van het onafhankelijke en tweezijdige Keurmerk Private Lease. Als leasemaatschappij dit keurmerk heeft voor het product private lease, dan ben je zeker van eerlijke voorwaarden, zoals 14 dagen bedenktijd.