Private lease

Private lease

Particulier een auto leasen voor een vast maandbedrag

Door de toenemende belastingdruk en verhoging van de aanschafprijzen zijn nieuwe auto’s voor steeds meer automobilisten in Nederland moeilijker bereikbaar. Private lease is een goede oplossing om zorgeloos en zonder hoge aanschafkosten in een nieuwe of jong gebruikte auto te rijden en om groene mobiliteitskeuzes te bevorderen.

Deze vorm van operationele autoleasing biedt particulieren de mogelijkheid om voor een langere periode een nieuwe auto ter beschikking te hebben, terwijl alle kosten van onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving in het vaste maandbedrag zijn inbegrepen. 

Feiten & cijfers

In 2023 werden 37.579 nieuwe personenauto’s geregistreerd als private leaseauto. Daarmee is het totale private leaseautopark opnieuw gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, nu tot circa 245.100 voertuigen. Inmiddels is ruim 22% van alle leaseauto’s op de Nederlandse wegen een private leaseauto. Van alle nieuwe private leasemodellen die in 2023 erbij zijn gekomen, is ongeveer een kwart volledig elektrisch. 

Meer feiten & cijfers
Private Lease
Gert Duits, Beleidsmanager

“We zien dat nieuwe auto’s steeds veiliger worden, over meer rijhulpsystemen beschikken en ook nog eens zuiniger of zelfs emissievrij worden. Dat vraag echter wel om een forse investering. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe personenauto is in 2023 gestegen tot zo’n € 46.000. Private lease zorgt ervoor dat nieuwe, veilige en vooral schone automobiliteit ook voor consumenten betaalbaar en toegankelijk blijft.” 

Keurmerk Private Lease

Als branchevereniging voor autoleasemaatschappijen in Nederland en  initiatiefnemer van het onafhankelijke Keurmerk Private Lease zet de VNA zich in voor transparante en eerlijke leasecontracten, waarbij klanttevredenheid en betaalbaarheid voorop staan. 

Lees meer over het Keurmerk Private Lease
Logo Keurmerk Private Lease DEF CMYK 01

Veelgestelde vragen over private lease

Wat is inbegrepen in een private leasecontract?
  • Lease van de auto: je betaalt voor het gebruik van de auto, niet voor het bezit ervan.

  • Onderhoud en reparatie: periodiek onderhoud volgens de fabrieksvoorschriften, reparaties en vervanging van slijtage-onderdelen zijn gedekt.

  • Autoverzekering: dit omvat een WA-verzekering en een cascoverzekering.

  • Wegenbelasting: de leaseprijs is inclusief wegenbelasting mits die van toepassing is (niet voor EV’s).

  • Pechhulp: alle private leasecontracten bieden pechhulp in heel Europa.

  • Vervangend vervoer: bij langdurige reparaties heb je recht op vervangend vervoer.

Heeft private lease invloed op de kredietwaardigheid van de berijder?

Ja, een private leasecontract wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit betekent dat de som van de leasetermijn als een financiële verplichting wordt geregistreerd. Hierdoor kan een private leasecontract invloed hebben op andere kredietaanvragen, zoals een hypotheek, omdat financiële instellingen rekening houden met maandelijkse verplichtingen. Ook betalingsachterstanden worden gemeld bij het BKR, wat mogelijk van invloed is op toekomstige kredietmogelijkheden. 

Kan een private leaseauto vroegtijdig ingeleverd of geruild worden?

Het is mogelijk om een leaseauto na het eerste jaar in te leveren, maar dit kan gepaard gaan met extra kosten. Veel leasecontracten bevatten een clausule voor een opzegvergoeding als je het contract vroegtijdig beëindigt. De hoogte van deze vergoeding kan per leasemaatschappij variëren.  

Er zijn echter steeds meer leasemaatschappijen die zogeheten flexcontracten aanbieden, waarbij het private leasecontract boetevrij is te beëindigen met een opzegtermijn. Dat is vooral handig als je een hypotheek wilt aanvragen en de registratie van het private leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) een belemmering vormt. Raadpleeg altijd de specifieke voorwaarden van jouw leasemaatschappij voor de exacte regels en kosten.