Zakelijke lease

Zakelijke lease

Essentieel in flexibiliteit, zekerheid en verduurzaming van zakelijke mobiliteit

Met een aandeel van ruim 50% in het jaarlijkse aantal nieuwregistraties van personenauto’s en bestelwagens speelt zakelijke lease een essentiële rol in het verjongen van het wagenpark en de invulling van zakelijke mobiliteitsbehoeften.

Bovendien elektrificeert de zakelijke leasesector sneller dan de rest van de markt, waarmee zakelijke lease de belangrijkste aanjager is van de gewenste verduurzaming van het Nederlandse wagenpark. 

Feiten & cijfers

In 2023 werden 150.097 nieuwe personenauto’s geregistreerd als zakelijke leaseauto, ofwel een toename van 36% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee neemt zakelijke lease circa 80% van het totaal aantal leaseregistraties van personenauto’s voor zijn rekening. Met een toename van 19,2% tot 26.861 voertuigen vergeleken met een jaar eerder nam ook het aantal zakelijke leaseregistraties van nieuwe bestelwagens toe. 

Feiten en cijfers
Zakelijke Lease
Renate Hemerik, voorzitter VNA

Ruim 1 op de 3 personenauto’s en 1 op de 6 bestelwagens van het totaal aantal leaseregistraties was in 2023 volledig elektrisch. Daarmee elektrificeert de leasesector in alle segmenten sneller dan de rest van de markt en speelt zij een cruciale rol in de gewenste verduurzaming van het Nederlandse wagenpark.” 

Veelgestelde vragen over zakelijke lease

Wat zijn de voordelen van zakelijke lease voor een onderneming?

Zakelijke lease biedt bedrijven financiële en operationele voordelen. Doordat leasecontracten als operationele kosten buiten de balans (off-balance) kunnen worden gehouden, hebben ze geen invloed op de solvabiliteit van de onderneming. Dit biedt meer ruimte voor investeringen. Er is ook geen restwaarderisico; aan het einde van de leaseperiode neemt de leasemaatschappij het voertuig terug, waardoor bedrijven niet met onverwachte waardeverminderingen geconfronteerd worden. Inclusief pechhulp en vervangend vervoer zorgt zakelijke lease voor minimale onderbreking van de bedrijfsactiviteiten, wat bijdraagt aan de continuïteit en efficiëntie van het bedrijf.

Wat is de meest voorkomende leasevorm binnen zakelijke lease?

Bij personenauto’s is operationele lease de meest voorkomende zakelijke leasevorm, die meer dan de helft van alle leasecontracten vertegenwoordigt. Ook bij bestelwagens neemt operational lease ongeveer de helft van alle zakelijke leasecontracten voor zijn rekening, maar is het aandeel financial lease met ruim 40% aanzienlijk groter dan bij personenauto’s. Lees meer informatie over dit onderwerp in ‘Autoleasemarkt in cijfers 2023’. [link toevoegen]

Hoeveel nieuwe leasevoertuigen zijn in 2023 geregistreerd?

Het aantal leaseregistraties van nieuwe personenauto’s steeg in 2023 met 20% tot 185.676 voertuigen. Die groei kwam voort uit een sterke vraag naar zakelijke leaseauto’s, die met 150.097 registraties circa 80% van het totaal aantal leaseregistraties van personenauto’s voor hun rekening nemen. Ook de leaseregistraties van nieuwe bestelwagens nam in 2023 toe, met 19,2% tot een totaal van 26.861.