iStock-1209046900

Introductie

Meer kennis, meer kwaliteit en meer vertrouwen. 

Het VNA Examen Private Lease toetst op basis van objectieve criteria of automotive- en leasemedewerkers over de noodzakelijke kennis beschikken om private leaseproducten aan consumenten aan te bieden. 

Het examen gaat, naast een stuk basiskennis, specifiek in op de leasevorm private lease en de verschillen met zakelijke lease. Ook bijbehorende wet- en regelgeving en het Keurmerk Private Lease komen aan bod. Cursisten volgen de training bij een externe opleider en schrijven zich in voor het examen bij het IBKI, het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche.

Specialistisch vakgebied
Waarom specifiek een examen voor private lease? Het aanbieden van leaseproducten voor consumenten vergt andere kennis dan dat van leaseproducten voor de zakelijke markt. Zo geldt er andere wet- en regelgeving. Bovendien heeft een consument over het algemeen minder kennis van lease dan een wagenparkbeheerder.

Keurmerk Private Lease
Voor richtlijnen rondom veilig, verantwoord en vertrouwd leasen lanceerde de VNA samen met onder andere VFN en de Consumentenbond in 2016 het Keurmerk Private Lease. Vanuit de sector groeide sindsdien de vraag om kennis rondom private lease bij medewerkers te toetsen en te borgen. Niet alleen vanuit leasebedrijven, maar ook vanuit de automotive branche in zijn totaal. Voor een verkoper in de showroom is het immers minstens zo belangrijk om de juiste relevante kennis te hebben om klanten goed te adviseren over de keuze tussen kopen of leasen.

‘Dezelfde taal’
VNA-voorzitter Renate Hemerik legt uit: ‘Private leae is een complex product, zowel financieel als fiscaal. Dat vraagt om medewerkers met de juiste kennis. Een consument heeft niet altijd het overzicht over het totaalplaatje: van looptijd contract, totale kosten tot zijn rechten. Bij private lease is het nog belangrijker om een klant alle relevante handvatten te bieden en hem te begeleiden naar zijn beste keuze. Van een gecertificeerde aanbieder kun je dit verwachten. Dankzij de nu vastgestelde eindtermen spreken we allemaal dezelfde taal!’  


Aanvullende artikelen