Auto's op parkeerplaats

Wagenparkbeheer

Breed scala aan diensten voor het ontzorgen van wagenparken

Het merendeel van de Nederlandse autoleasemaatschappijen biedt professioneel wagenparkbeheer. Dit betreft een breed scala aan diensten waarmee het beheer van grotere partijen leasevoertuigen uit handen wordt genomen. De klant blijft economisch en juridisch eigenaar blijft van de voertuigen. 

De diensten van wagenparkbeheer variëren van brandstof- en ROB-administratie tot verzekeringen en de aanschaf en verkoop van voertuigen. Het aanbod omvat ook financiële lease en commercieel wagenparkbeheer waarbij rente en afschrijving buiten het contract worden gehouden. 

Feiten & cijfers

Bij de personenauto’s is (zakelijke) operationele lease met 56% de belangrijkste leasevorm in Nederland. Wagenparkbeheer, waarbij de klant het beheer van het eigen wagenpark uitbesteedt aan de autoleasemaatschappij, is goed voor 4% van het totaal. Bij de bestelwagens ligt het aandeel van wagenparkbeheer stabiel op 8%. 

meer feiten & cijfers
Wagenparkbeheer
Renate Hemerik, voorzitter VNA

“Professioneel wagenparkbeheer stelt onze leden in staat om hun klanten niet alleen operationeel te ontzorgen, maar ook strategische waarde te bieden door het wagenparkbeheer te optimaliseren en te zorgen voor de beste voorwaarden in tenderprocessen. Dit onderstreept de rol van de VNA-leden als belangrijke partners voor efficiënte en effectieve wagenparkoplossingen.” 

Veelgestelde vragen over wagenparkbeheer

Wat houdt extern wagenparkbeheer in bij VNA-leden?

Extern wagenparkbeheer richt zich op service voor klanten die de economische en juridische eigenaren zijn van hun voertuigen. Deze diensten omvatten onder meer brandstofadministratie, (ROB)-administratie (reparatie, onderhoud en banden), het afhandelen van verzekeringen, evenals de aanschaf en verkoop van voertuigen. Daarmee worden klanten ontzorgd in het beheer van hun wagenpark, zodat zij zich volledig kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. 

Hoe verschilt intern wagenparkbeheer van extern wagenparkbeheer?

Intern wagenparkbeheer verwijst naar het beheer van het wagenpark binnen een onderneming, uitgevoerd door een specifieke afdeling of persoon. Hierbij wordt het volledige spectrum van wagenparkbeheer intern afgehandeld. Extern wagenparkbeheer omvat het uitbesteden van taken voor wagenpark aan gespecialiseerde leasemaatschappijen. Deze aanpak biedt bedrijven gespecialiseerde expertise en kan leiden tot kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen. 

Zijn er financiële voordelen verbonden aan het uitbesteden van wagenparkbeheer?

Het uitbesteden van wagenparkbeheer kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Door de gespecialiseerde kennis en schaalvoordelen die leasemaatschappijen bieden, kunnen klanten profiteren van lagere operationele kosten, efficiënter gebruik van middelen en verminderde administratieve lasten. Ook biedt de structurering van diensten, zoals het buiten het contract houden van kosten voor rente en afschrijving, extra flexibiliteit, wat kan leiden tot een beter beheersbaar budget voor het wagenpark.