Betalen per gereden kilometer
In de plannen wordt een flexibele autobelasting per gereden kilometer als optie aangegeven. Dat betekent dat een vorm van autobelasting per gereden kilometer mogelijk wordt. De coalitie van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, VNA en Natuur & Milieu – die zich gezamenlijk al lange tijd inzetten voor een toekomstbestendig autobelastingsysteem - zijn positief over deze mogelijkheid. ‘Dit is eindelijk een stap in de richting van een eerlijk systeem dat duurzame keuzes beloont. Wie meer rijdt, betaalt meer, wie zijn of haar auto minder gebruikt, gaat ook echt minder betalen. Het is essentieel dat het een belastingsysteem is dat elektrisch rijden de aantrekkelijke optie maakt.’
Tenaamstellingsbelasting
Het idee voor een nieuwe tenaamstellingsbelasting is eerlijker en effectiever dan het introduceren van bpm op elektrische auto’s, vinden de organisaties. Want de aanschafbelasting wordt verdeeld over nieuwe en tweedehandsauto’s en geeft een belangrijke stimulans voor duurzame mobiliteit: het verlaagt de drempel voor consumenten om direct voor een nieuwe elektrische auto te kiezen, waardoor de vernieuwing van het wagenpark versnelt en de emissies sneller dalen.
Tegelijkertijd is het cruciaal dat de tenaamstellingsbelasting zo laag blijft dat deze geen belemmering vormt voor huishoudens om over te stappen op elektrisch rijden. Immers, de transitie naar duurzame mobiliteit heeft juist de massa van particuliere huishoudens nodig om echt succesvol te zijn. In ruim 80 procent van de gevallen kiezen huishoudens voor een tweedehands auto.
Een eventuele invoering van een tenaamstellingsbelasting moet volgens de organisaties daarom altijd gepaard moeten gaan met aanvullende maatregelen die tweedehands elektrische personenauto’s aantrekkelijker maken. ‘Op die manier kunnen ook twijfelende particulieren worden overgehaald om de overstap naar elektrisch rijden te maken.’
Mrb-grondslag
De huidige motorrijtuigenbelasting (mrb) benadeelt elektrische auto’s extra ten opzichte van brandstofauto’s door hun meergewicht. Het is niet logisch dat een vergelijkbaar schoner alternatief meer kost dan zijn tegenhangers op brandstof. De huidige vormgeving van de mrb is daarom aan vernieuwing toe.
Voor de korte termijn is er een generieke tariefkorting voor EV’s ingevoerd. Maar dit is geen structurele oplossing: het meergewicht varieert per segment, waardoor kleine auto’s te weinig compensatie krijgen en grote auto’s te veel. Het ministerie overweegt nu de mrb-grondslag van gewicht om te zetten naar vloeroppervlak.
Interessante optie
De coalitie van ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, VNA en Natuur & Milieu vindt het een interessante optie om de voordelen van een kleinere hervorming van de mrb te onderzoeken, met behoud van de huidige tariefstructuur, maar met meer aandacht voor de transitie naar elektrisch rijden. Bijvoorbeeld in de vorm van een aparte tabel voor stekkerauto’s. Zo blijft de mogelijkheid open voor de echte hervorming, waarbij de mrb samen met een deel van de accijns kan worden omgezet naar een tarief per gereden kilometer.