Fietslease in cijfers

Fietslease in cijfers

2024

De omvang van het totale fietsleasepark in Nederland is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Eind 2019 betrof het een kleine 8.000 fietsen. Sinds eind 2024 zijn dat er 91.000. 

Fietslease afgelopen 3 jaar verviervoudigd

De gemiddelde woon-werkafstand van werknemers is gemiddeld 19,9 kilometer. Werknemers met een voltijdbaan reizen gemiddeld 23,9 kilometer van huis naar het werk. Bij werknemers met een part-time baan is dit 16,4 kilometer (bron: CBS). De opkomst van e-bikes zorgt ervoor dat deze reisbeweging steeds vaker met de fiets wordt afgelegd. Dit is reden voor steeds meer leasemaatschappijen om de fiets als onderdeel van een brede mobiliteitsoplossing aan te bieden. Met succes, want sinds 2021 is het aantal leasefietsen verviervoudigd. Kijken we terug tot 2019 dan gaat het zelfs om een vertienvoudiging.

4 op 5 leasefietsen zijn e-bikes

De gemiddelde aanschafprijs van een elektrische fiets ligt op ongeveer € 2.600,-. Ter vergelijking: de gemiddelde aanschafprijs van een niet-elektrische fiets ligt ongeveer op € 1.800,- (bron: BOVAG/RAI). De relatief hogere aanschafprijs van de elektrische fiets maakt lease steeds belangrijker. Lease neemt de investering op zich, net als de risico’s van bijvoorbeeld reparatie, onderhoud en restwaarde. In het fietsenpark van VNA leden zien we dat in 2024 bijna 80% van de leasefietsen elektrisch is.

Park leasefietsen VNA leden naar type fiets
Renate Hemerik, voorzitter VNA

"De leasefiets is een strategisch instrument voor werkgevers die gezondheid, duurzaamheid én goed werkgeverschap serieus nemen. Toch merken wij dat onnodige drempels het groeipotentieel van fietslease in de weg staan. De administratieve rompslomp rondom de fiets van de zaak werkt bijvoorbeeld demotiverend. Als we samen met de overheid ervoor kunnen zorgen dat daar minder mensen op afhaken, wordt de toekomst voor de leasefiets nog mooier. Als we écht willen investeren in een vitaler, duurzamer Nederland, moet de leasefiets net zo vanzelfsprekend worden als de leaseauto."

0
%

Zo’n 50% van de mensen die gebruikmaken van een leasefiets geeft aan zich fitter te voelen sinds zij van-en-naar het werk fietsen. Het integreren van een leasefietsregeling in het vitaliteitsbeleid van een organisatie kan bijdragen aan gezondere en meer tevreden medewerkers.
(bron: zowerkhet.nl)

0
%

Van de mensen die gebruikmaken van een leasefiets, gebruikt 73% deze fietst ook meer privé.
(bron: zowerkhet.nl)

0
%

Het dragen van een fietshelm verlaagt het risico op ernstig hoofdletsel met 60% (bron Swov). De groei van het aantal leasefietsen biedt kansen voor duurzame mobiliteit en vitaliteit van werknemers. Tegelijkertijd stelt het nieuwe eisen aan de verkeersveiligheid.

Park fietslease zakelijk - VNA leden

Zakelijke fietslease groeit 32% in 2024

Fietslease aan zakelijke klanten neemt toe. Het park klom met 32% naar een kleine 87.000 fietsen. Met simpelere fiscale regels en minder administratieve rompslomp valt nog meer te winnen. 

Park private fietslease - VNA leden

Private fietslease bescheiden

Fietslease aan particulieren is qua omvang bescheiden. In totaal betreft het ruim 4.000 fietsen. Dat zijn er minder dan in 2023.

Park leasefietsen VNA leden naar type klant

95% zakelijk en 5% particulier

De zakelijke markt domineert het leasefietsenpark van VNA leden. Het aandeel zakelijk ligt op ruim 95% tegenover een kleine 5% private lease.