Scholen Zijn Weer Begonnen

Scholen zijn weer begonnen: automobilisten wees alert!

Gepubliceerd op 22 augustus 2023
verkeersveiligheid

De scholen zijn weer begonnen! De drukte in het verkeer neemt weer toe en dat is voor iedereen even wennen. Ook dit jaar roept de VVN automobilisten weer op om extra voorzichtig te zijn op de plekken waar veel schoolgaande kinderen fietsen.

Ieder jaar gebeuren er helaas in de eerste weken dat de scholen weer zijn begonnen, meer ongelukken met jonge verkeerdeelnemers. Uiteraard dragen we ook vanuit VNA een warm hart toe aan deze oproep en roepen we via deze weg leaserijders op om extra alert te zijn.

Hoe bereid je je als automobilist hier het beste op voor? En hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd veilig naar school kan? VVN heeft 6 tips voor automobilisten.

Zó komt de jeugd veilig op school en weer thuis


1. Pas je snelheid aan

Wist je dat mensen die te hard rijden, in het verkeer voor de meeste ongevallen zorgen? Gelukkig houden de meeste bestuurders zich aan de maximumsnelheid en rijden ze langzamer als de situatie daarom vraagt. Zeker na de zomervakantie, wanneer kinderen weer naar school toegaan, is een gepaste snelheid absoluut the way to go.

2. Rij mobielvrij, rij MONO

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Er rijdt iemand voor je en terwijl hij of zij aan het verkeer deelneemt, lijken de ogen niet op de weg gericht, maar vooral op de telefoon. Niet verstandig. Ons advies? Neem bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding.

3. Vermijd schoolzones

Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor jou en voor de scholieren.

4. Werk vanuit huis

Door de coronamaatregelen hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Uit onze Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Is thuiswerken ook voor jou een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!

5. Vertrek op tijd

Moet je toch naar je werk of een andere bestemming? Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen en veilig van A naar B te komen. Ook ben je dan geduldiger naar je medeweggebruikers - waaronder scholieren - toe. 

6. Pak de fiets

Is het niet per se nodig om met de auto op pad te gaan? Dan is het een idee om -  net als veel kinderen en scholieren - op de fiets te stappen in deze periode. Minder gemotoriseerd verkeer en nog gezond ook.