CO2 lucht

Lease & elektrisch rijden 2022

Bij de in Nederland rijdende lease personenauto’s (zakelijk en private) blijft benzine de belangrijkste brandstofsoort, maar vooral bij zakelijke geleaste personenauto’s stijgt het aandeel van volledig batterij elektrische voertuigen (BEV’s) snel: in 2022 bereikten BEV’s een aandeel van 25% in het leasepark (in 2021: 21%).

Van alle nieuw verkochte volledig elektrische auto's in 2021 is 54% een leaseauto. Inmiddels realiseren elektrische leaseauto's een besparing van 0,47 Megaton per jaar (was in 2021: 0,47).

Lease en elktrisch.jpg

Zakelijke lease cruciaal voor doorstroom naar particuliere tweedehandsmarkt
Waar export van lage bijtellingauto's in het verleden tot kamervragen leidden, is de situatie nu volledig anders. In 2021 bleven 92% van leaseauto's met een stekker (PHEV's en EV's) in Nederland en werden opnieuw ingezet of aan een particulier verkocht. 
Lease en elktrisch -2.jpg

EV bestelwagens nog uitdaging
Waar de zakelijke rijder en de private leaserijder steeds vaker kiest voor elektrisch, is de overstap voor een ondernemer om te kiezen voor een elektrisch variant van de bestelwagen nog groot. Praktisch gezien lopen de ondernemers tegen de geringe actieradius aan en is de aanschafwaarde nog erg hoog. In totaal is nog slechts 9% van alle nieuw ingezette leasebestelwagens op dit moment elektrisch. Het aandeel stijgt wel licht. In 2021 was het nog 4%.

Reacties in de pers


Aanvullende artikelen