CO2 lucht

Lease & elektrisch rijden 2021

De groei van elektrische auto's in het personenauto leasewagenpark is in 2021 toegenoemen. In het totaal is 54% van alle elektrische auto's in Nederland een leaseauto. Dat betekent dat er eind 2021 ruim 136.000 elektrische leaseauto's op de Nederlandse wegen rondreden. 

Van alle nieuw verkochte volledig elektrische auto's in 2021 is 57% een leaseauto. Inmiddels realiseren elektrische leaseauto's een besparing van 0,38 Megaton per jaar.

Elektrisch - aandeel totaal.jpg

Zakelijke lease cruciaal voor doorstroom naar particuliere tweedehandsmarkt
Waar export van lage bijtellingauto's in het verleden tot kamervragen leidden, is de situatie nu volledig anders. In 2021 bleven 90% van leaseauto's met een stekker (PHEV's en EV's) in Nederland en werden opnieuw ingezet of aan een particulier verkocht. 

Elektrisch - export.jpgPrivate lease belangrijk in transitie naar elektrisch
In 2021 was bijna de helft van alle subsiedieaanvragen elektrisch voor particulieren (SEPP). In 2022 was dit (t/m maart) zelfs al 58,6%. Ook in de top 5 van leaseauto's nam het aandeel elektrisch toe. Inmiddels zijn 3 van de 5 voorzien van een stekker (PHEV of volledig EV).

Elektrisch - top 5.jpg

EV bestelwagens nog uitdaging
Waar de zakelijke rijder en de private leaserijder steeds vaker kiest voor elektrisch, is de overstap voor een ondernemer om te kieze voor een elektrisch variant van de bestelwagen nog groot. Praktisch gezien lopen de ondernemers tegen de geringe actieradius aan en is de aanschafwaarde nog erg hoog. Slechts 4% van alle nieuw ingezette leasebestelwagens is op dit moment elektrisch.

Reacties in de pers


Aanvullende artikelen